top of page

DIETRÅD

Om din hund/katt har drabbats av en okomplicerad ”magsjuka” kan du prova dessa dietåtgärder:

foder.jpg
Hundar med hundmat Jar

HUND

Dietråd vid akut kräkning/diarré.

En hunds normala vätskebehov är ca 40-50ml/kg och dygn. Vid diarré och/eller kräkning kan detta behov öka till det dubbla. Det är därmed viktigt att du ser till att din hund får i sig vatten och får behålla det. Om hunden inte självmant dricker kan du ge den med sked eller spruta i munnen.

Låt magsäck/tarm få vila från mat någon/några timmar (gäller ej valpar som bör ha i sig föda ofta), men erbjud hunden en mindre mängd vatten.

Ge därefter skonkost i mycket små portioner ca varannan timme. Skonkost är foder med hög smältbart och låg fetthalt. På kliniken finns färdig bra sammansatt skonkost att köpa både som våtfoder och torrfoder. Detta foder hjälper även till att stabilisera tarmfloran, underlätta tarmens arbete och hjälpa tarmens slemhinna samtidigt som hunden får i sig den näring den behöver. Våtfodret är att rekommendera i det akuta läget eftersom djuret då samtidigt får i sig lite extra väska genom fodret. Om man väljer att ge torrfodret så är det bra om man kan blöta upp det ordentligt. Ibland kan det även behövas tarmreglerande tillskott vilket även det finns att köpa på kliniken.

Om man vill göra egen skonkost hemma så rekommenderas välkokt ris ihop med kokt vit fisk eller kokt kyckling.

 

Om man vet att man har en hund med överkänslighet för viss mat, eller om det finns misstanke om en födoämnesreaktion, så rekommenderar vi ett lättsmält, hydrolyserat foder som skonkost - även detta finns hos oss att köpa.

 

Då hundens tillstånd förbättras kan man öka på mängden mat successivt, men fortsätt gärna med skonkosten i minst en vecka efter att magen stabiliserats. Ett alltför tvärt foderbyte tillbaka till hundens vanliga mat kan resultera i ett återfall, så gör en försiktig övergång under 4-5 dagar till hundens normala kost.

 

Kontakta alltid veterinär om:

  • Hundens allmäntillstånd är påverkat.

  • Hunden fortsätter att kräkas och inte får behålla vattnet den får i sig, eller om du inte får hunden att dricka alls.

  • Du ser blod i avföring eller kräkning.

 

Ta gärna tempen på din hund. Den bör inte vara under 37,5 och ej heller över 39,5. Kontakta veterinär om hunden är slö och tempen avvikande.

KATT

En katts normala vätskebehov är ca 50-60ml/kg och dygn. Vid diarré och/eller kräkning kan behovet öka till det dubbla. Katter är djur som inte ska vara utan mat någon längre period då de vid fasta/svält kan lagra in kroppsfett i levern. Risken för detta är större hos överviktiga katter. Därav är det viktigt att se till att katten både får i sig vätska och lättsmält föda. Om katten själv inte vill dricka/äta så försök att med sked eller spruta få i katten näring och vätska.

På kliniken finns välsmakande och lättsmält specialfoder som kan lösas upp i vatten och som kan vara lättast att få i katten. Ibland föredrar katter att lapa i sig denna ”välling” istället för att äta, och man kan annars själv försöka få i katten vällingen med en spruta i munnen.

En katt som slutar att äta oavsett orsak tenderar dessvärre att fortsätta matvägra och det blir lätt en nedåtgående negativ spiral.

 

Vid akut diarré/kräkning bör man ge lättsmält kost för att återställa balansen och underlätta magens och tarmens arbete. Välsmakande och näringsriktig skonkost till katt finns att köpa hos oss på kliniken - både som våtfoder och torrfoder. Om man vill göra egen skonkost så rekommenderas kokt vit fisk alternativ kokt kyckling.

Ge katten skonkost i små portioner ca varannan timme till att börja med. Då tillståndet förbättras kan man öka på portionerna och även tiden mellan givorna. Fortsätt gärna med skonkosten en vecka efter att magen har stabiliserats och gör därefter en försiktig övergång till kattens normala foder. Risk för återfall är stor om man byter tillbaka till normalfödan för hastigt.

 

Kontakta alltid veterinär om:

  • Du inte får i katten vare sig mat eller vatten, eller om katten inte får behålla det den får i sig.

  • Kattens allmäntillstånd är påverkat.

  • Du ser blod i avföring eller kräkning.

  

Vissa magar är känsligare än andras…. Det finns flera olika orsaker till detta, och det finns flera typer av dietfoder som kan vara bra för ditt djur att fortsätta äta genom livet. Om ditt djur ofta får problem med magen så bör du konsultera veterinär. 

 

Välkommen att höra av dig till oss med dina frågor.

katt som äter.jpg
bottom of page